Dobré a zlé tuky

25.9.2008

V závislosti na délce molekuly a stupni nasycení uhlíkatého řetězce mohou mastné kyseliny vykazovat různé biologické vlivy na srdeční činnost, od toxického po ochranný. Ve studii krysích kardiomyocytů byl použit 0,5 mM oktanoát, palmitát, stearát, oleát a linoleát. Ukázalo se, že nasycené mastné kyseliny ovlivňují 590–1188 genů, nenasycené pouze 64–83. Ochranné kyseliny, jako olejová kyselina, podporovaly více oxidaci mastných kyselin, zatímco kardiotoxické kyseliny, jako palmitát, indukovaly oxidační stres. Kromě toho trvání vlivu různých kyselin bylo odlišné: u stearátu a palmitátu bylo chvilkové, u oleátu byl indukční efekt trvalý.

Odeslat komentář k článku "Dobré a zlé tuky "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Dobré a zlé tuky " e-mailem

Diskuse/Aktualizace